30 Sep

És tanta la preocupació que genera la bona alimentació que, si us fixeu, a les llibreries estan florint les revistes que parlen del tema com si de bolets en bona temporada als Ports es tractés. L’Alimentació interessa perquè a tots ens mou la salut i la bellesa, tots volem ser feliços i que els nostres ho siguin, i que això  passa per menjar més Fruites i Verdures i menys carn i peix, ho escoltem cada dia. De vegades sentim a parlar de les diferents corrents alimentaris i no sabem en què consisteixen, així doncs, per als curiosos Barberà, avui en farem un petit tast, a la vegada que reflexionarem sobre el tema. Què porta als individus a aferrar-se a un corrent alimentari de manera estricta: una creença basada en estudis demostrats, una tendència social o la necessitat psicològica de formar part d’un grup?

“La societat occidental està vivint en continu moviment en quan a tendències alimentàries. El canvi d’actitut en la població respecte al concepte de salut i malaltia fa que ens alimentem per intentar esquivar-la, utilitzant el que ingerim per a aconseguir una millor qualitat de vida. Podem dir que ara mateix hi ha una tendència que porta a menjar els productes pels seus nutriens més que pel seu sabor.” -Gazeta de Antropología, Estudios de Salud y Alimentación-

La tendència més actual ens parla dels Batuts i Sucs Detox, i encara que aquesta no sigui ben bé un corrent alimentari, és tanta la difusió que se’n fa que no podem deixar de parlar-ne. Avui estan tant de moda que a les grans ciutats ja hi ha establiments pensats solament per a gaudir d’aquest tipus de batuts. Els petits restaurants d’alimentació ecològica també se n’han fet ressò i aposten per fer tallers per mostrar com preparar-los. Temps enrere Fruites Barberà vam dedicar un post sencer a parlar-ne. Hi podeu accedir en el seguent enllaç:   https://blog.fruitesbarbera.com/?p=6626

 

Algunes de les  Tendències  Alimentàries que destacaríem són:

dieta- LACTO OVO VEGETARIANA

breakfast-21707_960_720

Els Lacto Ovo Vegetarians no mengen carn animal però sí aliments derivats com ous, mantega o formatge i fruites, verdures, cereals, llegums i llavors.

Val a dir que la majoria de persones que s’anomenen Vegetarianes són en realitat Lacto Ovo Vegetarianes, ja que una dieta només vegetariana és per a molts complicada de seguir.

La llista de personatges que han estat Vegetarians és inacabable: Buda, Pitàgores, Plató, Séneca, Leonardo da Vinci, Tolstoi; ja no parlem de les celebrities o esportistes d’elit, que han passat, la majoria d’ells, per tota mena de tendències alimentàries.

Més info sobre aquesta dieta a: http://www.monografias.com/trabajos901/fundamento-vegetarianismo/fundamento-vegetarianismo.shtml#_Toc131599118#ixzz4LddThNiL

 

dieta -VEGANA

chana-390529_960_720

 

El Veganisme és la línia més pura del Vegetarianisme, ja que els vegans no consumeixen aliments d’orígen animal. S’alimenten de fruita, verdura, llegum, nous, llavors i gra.

Els Vegans basen la seva ideologia en el respecte als animals i les seves emocions. Les persones que practiquen el veganisme solen ser persones amb un nivell de sensibilitat molt elevat que volen evitar el sofriment innecessari de la resta d’essers vius del planeta. Podríem resumir els seus criteris en tres punts:

  • Els humans som éssers amb capacitat per raonar, de responsabilitzar-nos de la nostra conducta.
  • Principi d’igualtat espècie humana – espècie animal.
  • Tots els éssers que senten tenen un valor, són sers conscients encara que la consciència sigui a nivel bàsic.

Trobareu més informació a:chttp://filosofiavegana.blogspot.com.es/p/preguntasfrecuentes_407.html

 

dieta  -MACROBIÒTICA

pan-1583152_960_720

 

Les persones que segueixen aquesta dieta mengen aliments cuinats, ja que la seva corrent creu que els aliments crus no es digereixen bé. Segons ells, al cuinar s’eliminen els contaminants i residus a la vegada que es potencien els nutrients.

Aquesta tendència busca l’equilibri físic i emocional a través de l’alimentació. La dieta Macrobiòtica és similar a la Vegetariana però incloent-hi el peix. Aquest tipus d’alimentació està basada en el budisme zen i la medicina xinesa on la salut és considerada com un punt d’equilibri entre el yin i el yan, els dos principis de la vida. En aquest sentit es creu que hi ha una íntima relació entre el que mengem i el nostre estat anímic.

Si voleu ampliar la info, aquest enllaç m’ha semblat molt interessant:http://www.alimentacion-sana.org/informaciones/Dietas/macrobiotica.htm

 

dieta -CRUDÍVORA

green-969099_960_720

Es basa en el consum d’aliments en el seu estat natural, crus; sense conservants, ni ferments ni cuinats.

Els Crudivoristes pensen que qualsevol tractament altera les propietats dels aliments, dentruint els nutrients que han d’arribar a l’organisme. http://www.dietas.net/dietas/para-vegetarianos/dieta-crudivora.html

 

 

dieta FRUGÍVORA

apples-1681978_960_720

Els Frugívors s’alimenten només de fruita perquè aquesta conté el germen de la vida, per la qual cosa “menjar fruita és suficient i altament saludable”. En aquest aspecte, una de les dietes més estrictes va ser la que va fer Steve Jobs, fundador d’Apple. Normalment aquesta dieta s’anomena dieta de la fructosa, que es va fer popular després de la mort del magnat informàtic.

http://alimentacionpara.com/n/7041/dieta-de-frutas-analizamos-sus-pros-y-contras.html

 

 dieta -OMNÍVORA

Els Omnívors mengen de tot, aliments d’orígen vegetal i animal.  El seu pensament radica en que per a mantenir el correcte funcionament de l’organisme s’ha de combinar la carn, peix  i els vegetals.

 tenerife-1578965_960_720

 

A Fruites Barberà som de l’opinió que qualsevol extrem pot ser perjudicial per la nostra salut. Parlant amb diferents nutricionistes hem observat que les idees varien depenent de la seva formació i creences personals. Les tendències de cada època també són canviants, per la qual cosa pensem que a hores d’ara no hi ha estudis científics que corroborin que cap de les dietes portada a l’extrem sigui la més adequada per gaudir d’una bona salut de per vida. Així doncs ens inclinem a pensar que la millor alimentació per a cadascú és la que li senta bé, la que amb ella el seu organisme exerceix les funcions digestives i excretores bàsiques i la que li aporta l’energia suficient pel seu ritme de vida. És el nostre instint més primitiu el que ha d’avaluar l’alimentació més adequada per a un mateix, això sí, si hi ha dubtes importants deixar-se aconsellar per un nutricionista. 

 

Nota: Pots fer la teva compra de fruita i verdura ecològica sense moure’t de casa a: http://fruitesbarbera.com/ca/4-fruita i http://fruitesbarbera.com/ca/5-verdura

 

Leave a comment