21 Oct

Milions de persones arreu del món celebren una tradició semblant a Tots Sants per aquestes dates, i  és que la tardor sempre s’ha considerat un canvi de cicle vital, i per això cal recordar els qui ja no hi són. Dia dels Morts, Tots Sants o Halloween, tot té el mateix origen: un acte de constricció abans de començar un nou any. Sembla que la tardor és l’època escollida per moltes cultures per recordar els morts, i és així des de fa mil·lenis. El cicle natural de la vida fa que quan arriba el fred la natura mori. Els nostres avantpassats, que depenien totalment d’ella per alimentar-se,  ja no podien recollir els fruits de la terra i tampoc podien fer festes per les inclemències del temps. La tardor es considerava doncs l’inici d’un nou cicle, en el qual tothom  es preparava per a l’hivern. Hi ha exemples de festivitats en aquesta època a tot el món, des dels maies fins a les civilitzacions més orientals.

A Europa la cultura celta celebrava l’any nou en aquestes dates. Durant la celebració del Samhaim (que en gaèlic vol dir “fi de l’estiu”), i que durava uns quants dies, en dedicaven un als esperits de les persones mortes que es deia “el Dia dels Esperits”. Durant aquesta jornada els esperits dels difunts tenien permís per abandonar el seu món i entrar en el nostre, i ho aprofitaven per reunir-se amb els familiars vius. Els celtes, que dominaven gran part d’Europa, usaven aquesta festivitat per recordar els éssers estimats desapareguts, i els feien menjar i també decoraven les cases per espantar els mals esperits. D’aquí es creu que sorgeixen les dues variants del Samhain: Tots Sants i Halloween.

 A casa nostra tenim el costum la vigília de Tots Sants de menjar castanyes cuites, panellets dolços, fruita confitada i moniatos, i tot ben regat amb moscatell o mistela. Aquesta tradició es deu a què en aquesta vigília les campanes tocaven a morts durant tota la nit, i tothom del poble havia de participar en el repic de les campanes, i per això menjaven aquests aliments, que són altament energètics. La veritat és que la ingesta de castanyes a la tardor té un origen prehistòric, ja que aquests aliments eren bàsics per als homes primitius en aquesta època de l’any, juntament amb els glans. Així, cada tardor, quan les castanyes cauen de l’arbre, hi havia moltes celebracions per collir-les i es feien rituals.

la-castanyera-1baix

A Espanya hi ha moltes festes de la castanyada amb tradicions diferents i un mateix objectiu: menjar castanyes. (Per exemple, hi ha el magosto a Galícia, el gaztainerre a Euskadi o el calbote a Castella). Actualment a les Terres de l’Ebre celebrem una mescla entre les tradicions autòctones i les importades, que no ens poden deixar d’influir per l’atractiu que representen. Des d’aquí us encoratgem a intentar mantenir les nostres tradicions fent partíceps als més petits de casa, aquesta és l’única manera de que no morin amb el pas del temps.

 Conservar les Tradicions és cosa de tots, per això avui explicarem com fer els Panellets de Pinyons

castanyadabessones

PANELLETS DE PINYONS

Ingredients per a 4 persones

1 Patata mitjana

300gr de sucre

300gr d’ametlles moltes20141020_panellets

2 ous

100gr de pinyons

fècula

Preparació

Primer que res s’han de bullir les Patates amb pell, pelar-les i aixafar-les amb una forquilla i deixar-les refredar. A continuació barrejarem les Patates amb el Sucre, les Ametlles moltes, un Ou batut i, si cal, una mica d’aigua. S’ha de treballar la massa amb les mans fins a tenir la consistència del massapà. Seguidament separarem la massa en petits trossos i formarem unes boles. Passarem les boles per la fècula, la clara d’ou batuda i pels Pinyons, de manera que quedin enganxats a la superfície. Posteriorment pintarem els Panellets amb amb el rovell d’ou amb l’ajut d’un pinzell.

Posarem en marxa el forn a 220 graus uns 10mi abans d’introduir els Panellets i els tindrem allí dintre uns 10 o 15 mi, vigilant que no es cremin. Un cop fets els panellets els reservarem fins la nit de Tots Sants per compartir-los amb la família i amics. Si us els acabeu abans del dia, sempre podeu passar-ne a comprar per les nostres botigues Barberà, us els vendrem molt gustosament.

 

panellets_surtido

Pots comprar els ingredients a:https://ecologic.fruitesbarbera.com/

Leave a comment