07 Sep

Entrevistem a Patrícia Martínez Nadela, dietista i nutricionista a les Terres de l’Ebre, màster en Nutrició Clínica, Postgrau en Nutrició Esportiva, especialista en Obesitat i Trastorns en l’alimentació. També treballa en pacients amb problemes renals.

En aquesta entrevista volem informar-vos de la problemàtica més habitual al nostre territori en alimentació, volem aprendre per saber-vos aconsellar però sobretot perquè la informació en nutrició significa saviesa en salut, i tots i totes volem el millor per a les nostres famílies.


  • Quins són els principals problemes alimentaris a les Terres de l’Ebre?

El nostre territori no queda exclòs dels problemes que tenim la societat en general: La poca ingesta de verdura i fruita i la seva substitució per aliments que ens aporten més hidrats de carboni i proteïnes, la qual cosa ens porta a patir obesitat i problemes renals ja que ometem la fibra que ens sàcia i ens regula la tensió, el colesterol i el restrenyiment. Avui tenim un problema d’excès: excès de calories, excès d’estrès, excès de sedentarisme. Això ho pateixen també els infants que creixen amb sobrepès. Està estudiat que entre el 40 i 50 % d’aquests nens desenvoluparan obesitat crònica pel canvi que es produeix en les cèl-lules del greix de l’individu en les primeres etapes de la vida. Hem de variar els nostres hàbits i incorporar alimentació saludable: Dos racions de verdura i dos o tres racions de fruita diàriament depenent de les necessitats de cadascú.

  • Quina importància té el primer aliment que pren un nadó en la seva futura relació amb el menjar?

Sóc partidària de la llet materna sempre que es pugui. El fet de donar el pit implica la creació d’un vincle entre mare i fill que és insubstituïble, a banda del reforç que suposa per al sistema immunològic de la criatura, però a banda d’aquests aspectes tan importants, hi ha un component de sacietat i ansietat que amb la llet materna no passa, ja que donant llet artificial sempre intentarem donar al nadó la quantitat que ens recomana el professional que ens aconsella i el forçarem si no s´ho acaba. En la llet materna el petit menja el que el seu cos necesita. Veurem si el nen està bé si el seu comportament és el  que li pertoca.

  • Quin seria el primer aliment sòlid recomanable per un bebè?

L’alimentació d’un bebè és progressiva. Introduiríem els cereals sense gluten i desprès les primeres verdures cuites: Pastanaga, bajoques i patates. Hem d’anar poc a poc per comprovar que l’infant no desenvolupa cap intolerància. Posteriorment introduiríem peix blanc, carn blanca i altres verdures.

  • Som al mes de setembre i tornem de vacances. Com ens pot ajudar l’alimentació en la tornada a les obligacions?

És cert que durant l’estiu ens permetem certs capritxos que durant l’any no són habituals, com menjar gelats. Tornar a la normalitat és necessari, sobretot per als pares. L’alimentació de la tardor ens ajudarà a cobrir els excessos que hem fet durant l’estiu. Recuperar l’equilibri és fonamental. En aquests moments hauríem d’estar coberts de les vitamines que ens ha aportat la ingesta de verdures i fruites crues. En breu haurien d’entrar al nostre rebost les carbasses, bledes i moniatos que són verdures de tardor i que les consumirem cuites en el format que més ens agradi.  Hem de tenir en compte que al disminuir el consum de la verdura crua que hem menjat en amanides durant l’estiu, hem d’augmentar el consum de fruita.

  • Peça de fruita o suc?

Hem de tenir en compte que per a fer un suc de taronja, per exemple, haurem d’exprimir tres taronges. Amb les tres taronges tindrem: l’aigua, el color, que és l’antioxidant natural, les vitamines i el sucre. Ometim la fibra que ens sàcia i ens regula la tensió, el colesterol i el restrenyiment. Menjar una peça de fruita sempre és més saludable que beure un suc.


P60825-195107 (1)

L’empremta personal-“FRUITA MADURA”

L’ entrevista resulta fácil perquè Patrícia és una dona molt preparada que té respostes per a tot. Malgrat la seva joventut porta l’experiència gravada i el seu to és ferm i segur. Patrícia resulta ser una conversadora agradable a qui la feina no li fa por i que malgrat haver de fer mil equilibris per mantenir l’ordre a casa (té dos fills petits) fa l’esforç que li demana la seva vocació: orientar-nos en la saviesa de l’alimentació saludable.

Ara pots fer la compra de la Fruita i la Verdura Ecològica sense moure’t de casa a: http://fruitesbarbera.com/ca/5-verdura i http://fruitesbarbera.com/ca/4-fruita

Leave a comment