13 Aug

Tomàquets cor de bou/Tomàquets Raf/Tomàquets Xerri/ Tomàquets Rama

Com més saps sobre els Tomàquets, més sorprenents resulten. El Tomàquet és una planta supervivent, els seus fruits aporten tantes propietats que els laboratoris en volen fer capsules.

Es diu que fa 65 milions d’anys, un meteorit es va estrellar a la península del Yutatán, generant un núvol de pols que va tapar el llum del sol. Com a conseqüència es va produir un canvi climàtic que va acabar amb els dinosaures i el 75% de les espècies del planeta.  El Tomàquet va resistir. Degut a la seva diversitat genètica, es va adaptar a les noves condicions.

Els científics que van aconseguir acabar la seqüència del genoma del tomàquet, van descobrir que aquest conté 35.000 gens, 7000 més que l’ésser humà, conseqüència de mutacions que van triplicar el seu ADN.

De segur, que a partir d’ara no et miraràs els Tomàquets amb els mateixos ulls.

La Cistella de la Compra

Amb els Tomàquets passa com amb les patates, hi ha tantes varietats i preus que quan vas a comprar t’entren tots els dubtes. Quin és el millor tomàquet per una amanida? I per una salsa? I per un gaspatxo?

Avui dia, en totes les botigues Fruites Barberà hi consta la procedència del producte i la seva varietat, la qual cosa ens aporta d’entrada informació valuosa, una altra cosa és  escollir el millor Tomàquet per al plat que volem fer. Avui sortirem de dubtes, o almenys intentarem donar una mica de llum a aquest  dilema.

 

Quin és el millor Tomàquet per cada recepta?

Hi ha milers de varietats de Tomàquets, cadascun en unes característiques diferents de pell, textura, sabor, acidesa o la quantitat de llavors que conté.

Els Tomàquets ens aporten Licopè, una substància que té efectes antioxidants, especialment beneficiosos per les dones durant la menopausa;  potassi, magnesi, fósfor i ferro. Així que sigui quina sigui la varietat que més t’agradi, sempre en treuràs beneficis per la teva salut.

Tomàquets cor de bou/Tomàquets Raf/Tomàquets Xerri/ Tomàquets Rama

Tomàquet Rama

Aquest és un Tomàquet de color roig viu,  que resisteix bé el transport i que dura bastants dies. El seu sabor és lleugerament agredolç  i, si ha madurat correctament és a més molt aromàtic, per la qual cosa es pot utilitzar per servir en cru.

Tomàquet Kumato

El Kumato és Rodó, de tamany similar a una pruna. No és de color roig, és d’un color entre marró i verd fosc. El seu sabor és dolç i intens i a més té la pell molt fina, per la qual cosa costa més de conservar durant dies. Els Kumato són ideals  per amanides on el seu protagonista principal sigui el Tomàquet.

Tomàquet Pera

El Tomàquet Pera és la varietat més popular que trobem en Tomàquet envasat. Té la pell llisa i fina, molta carn i poques llavors. El seu sabor és lleugerament àcid i a més és molt aromàtic. El seu preu és el més econòmic, per la qual cosa és ideal per fer salses i gaspatxos. El pera és el tomàquet que es sol utilitzar per fer la conserva de tomata, tradicional a les Terres de l’Ebre

Tomàquet  Xerri

Avui dia tenim una gran varietat de xerris, en diferents formes i colors. El Xerri clàssic és d’un roig intens, dolç i amb la pell molt fina i llisa. Són perfectes per amanides o brotxetes.

Tomàquet Cor de Bou

Aquest és el Tomàquet en forma de cor de vaca, d’aquí ve el seu nom: Cor de Bou, és un tomàquet roig i carnós de tamany gran, així que pot arribar a pesar mig kilo, amb molt poques llavors i molt saborós i aromàtic. La seva temporada és l’estiu i es conserva molt bé. És tan bo que en qualsevol recepta dóna un bon resultat.

Tomàquet Raf

El Tomàquet Raf és un tomàquet saborós i aromàtic, d’un gust entre dolç i àcid. Quan es troba en el seu moment de maduració té una textura cruixent, és el rei de les amanides. Se’l coneix com el Tomàquet Pata Negra per la seva gran qualitat. Actualment a l’apartat de producte ecològic de Fruites Barberà, disposem de Tomàquet Raf Eco de proximitat, amanit amb una mica de sal i un rajolí d’oli tens un àpat solucionat, està boníssim.

Tomàquet Feo de Tudela

Una de les característiques del Tomàquet Feo de Tudela és que és imperfecte, gran d’entre 500 i 800 grams, fa olor a planta i té una vida molt curta. Es cull principalment en dos colors, verd a la zona de la tija   i es fon en rojos quan arriba a la base, marcant alguna deformitat en color gris. A més, la seva pell és fina i ferma, carnosa i sucosa, amb poques llavors i de sabor inconfusible.

Sigui quina sigui l’opció que triis, sàpigues que a Fruites Barberà tenim totes aquestes varietats de Tomàquets i moltes més, de proximitat i ecològics, només has de preguntar en els nostres punts de venda. I…

Bon profit!!

Font: Revista Cuerpo Mente i Fruites Barberà

Leave a comment