09 Feb

Amb les Carxofes ens passa com amb l’aigua del riu, són i ens les sentim de les Terres de l’Ebre.

Carxofes de les Terres de l’Ebre

Les Carxofes de les Terres de l’Ebre formen part del nostre paisatge en el camp i a la taula; les nostres Carxofes són primerenques, tendres, saboroses i no tenen pèls en el seu interior. La seva qualitat és inmillorable, i el més fabulós de tot és que les relacionem, com els Calçots, en trobades populars, de família, d’amics i de festa.

L’origen de la Carxofa a les Terres de l’Ebre es va iniciar en la posada en marxa del regadiu, a partir de la construcció dels canals de reg, que data entre la segona meitat del segle XIX i principis del XX. La Carxofera més conreada al Delta és l’anomenada Blanca de Tudela, una varietat primerenca que és molt tendra i saborosa. El seu conreu es concentra en els municipis de l’Aldea i Amposta.

El municipi d’Amposta va crear fa uns anys la Festa de la Carxofa, que té molt d’èxit en el territori i entre el públic visitant. Us compartim uns enllaços on trobareu informació d’aquesta festa.

http://www.catalunya.com/festa-de-la-carxofa-1-1-14530

http://www.amposta.cat/pagina.asp?id=169

https://surtdecasa.cat/ebre/agenda/2018/xxiii-festa-de-la-carxofa/99980

Quan es planta la Carxofera?

La seva època de plantació sol ser entre finals de juliol i primers d’agost, i es comença a collir a meitat d’octubre fins els mes de juny, depenent del temps.

El clima d’hiverns suaus del Delta de l’Ebre és molt beneficiós pel cultiu de la Carxofa, que al mes de juny, quan la planta ja no produeix, es deixa secar

 

Trucs per comprar les millors  Carxofes

Les Carxofes més fresques són aquelles més compactes i rodonetes, les que cruixen en apretar-les. Si les fulles de la base estan toves o presenten parts fosques sabrem que estaran un poc “cansades” i, per tant, millor triar-ne unes altres.

Les Carxofes s’han de guardar amb el seu tronc en un lloc fresc fins el moment de consumir-les. Per consevar-les millor  a la nevera, us aconsellem introduir-les dintre d’una bossa de plàstic.

A Fruites Barberà tenim Carxofes de les Terres de l’Ebre durant tota  la temporada, tant per al comerç majorista del territori com a les nostres botigues situades a Tortosa, Amposta i Ulldecona. Els nostres professionals sempre us aconsellaran si dubteu quina Carxofa escollir.

Podeu comprar Carxofes Ecològiques a la nostra botiga: https://ecologic.fruitesbarbera.com/

Propietats de les nostres Carxofes

Els vegetals amargs, com la Carxofa, afavoreixen la funció hepàtica o la seva recuperació, augmenten la bilis i milloren la digestió.

La Carxofa és considerada una hortalissa saludable en el camp de la nutrició: preveu l’estrenyiment, disminueix el colesterol, regula la pressió arterial i ajuda a baixar el nivell de sucre en sang.

Cuinar les nostres Carxofes- La recepta

Les Carxofes són actualment molt presents a la dieta ja que es poden cuinar de moltes maneres: bullides, arrebossades, a la brasa, sofregides, fardices, guisades i un llarg etcètera.

Carxofes Farcides de Pebrot Vermell

Ingredients:

  • 8 carxofes.
  • 1 pebrot vermell.
  • 1 pebrot verd.
  • 1 ceba tendra.
  • 1 tomàquet de pera.
  • 4 cullerades soperes d’oli d’oliva verge extra.
  • 2 cullerades de vinagre de vi.
  • 1 cullerada petita de mostassa.

Preparació:

  • Netegem les carxofes, les tallem a la meitat i les daurem en una paella amb una mica d’oli de les Terres de l’Ebre . Per altra banda,  rostim el pebrot vermell.
  • Rentem i assequem bé la ceba i el tomàquet i els tallem a daus petits.
  • En un bol barregem l’oli, el vi i la mostassa, condimentem amb sal al gust. Desprès incorporem les verdures picades barrejant-ho tot molt bé.
  • En un plat de presentació disposem les carxofes i reguem amb la vinagreta.

A les Terres de l’Ebre tenim un bé de déu de productes que hem d’aprofitar quan n’és la temporada: Carxofes,Taronges, Mandarines, Cireres… tots ells són de proximitat, de casa, i ningú millor que natros els sabrà valorar mai.


Espero que aquest post t’hagi estat d’utilitat; si és així, dóna-li un like i comparteix-lo, així sabré que el que he escrit ha valgut la pena.

Leave a comment