16 Feb

Si hi ha un plat que em recorda a la cuina de la iaia són les Borraines, el seu sabor dolç, juntament amb la sensació cruixent quan te les poses a la boca, em transporta a una de les llepolies naturals de la infantesa, quan la iaia ens les preparava en època de fred, a l’hivern.

Les Borraines són una planta que creix de manera salvatge en molts llocs de terra humida i fèrtil. Les seves tiges són llargues i espigades, fines, d’un color verd suau. Es pot reconèixer la planta per les vellositats que envolten les seves branques i fulles i, sobretot, per les floretes blaves, rosades i blanques que la formen en època de floració.

La Borraina: planta guaridora

El seu nom, segons alguns historiadors, ve derivat del llatí “borra”, que vol dir “pèl”, per la quantiat de borrissol que envolta la planta. Els antics sanadors recomanaven les fulles de borraina per combatre malalties que produien febre, ja que les seves fulles produeixen un gran efecte sudorífer i depuratiu.

El seu nom científic llatí és “borago officinalis”, adjectiu que acompanya a totes aquelles plantes que són sanadores: les Borraines contenen provitamina A, antioxidant que augmenta les defenses, a més  són diürètiques, depuratives i antiinflamatòries.

Actualment França i Itàlia les considera una verdura de luxe pel seu sabor fi i delicat.

 

Triar les Borraines

La qualitat de les Borraines es veu en les seves fulles, que han de ser fresques, tendres i intactes, d’un verd brillant i uniforme. Les Borraines de fulles aspres o toves no són les més aconsellables.

 

Menjar Borraines

Les Borraines no es mengen igual a tot arreu, així hi ha llocs on de les Borraines se n’aprofiten les tiges, que es mengen bullides amb patata i un rajolí d’oli cru; un àpat senzill i saludable.

Si voleu provar de menjar-vos-les així, heu de saber que al posar-les a bullir, les vellositats de les Borraines desapareixen, amb la qual cosa no cal pelar-les. En determinats pobles d’Aragó és habitual posar les Borraines a les populars “Ollas Rápidas”

Si us interessa la cuina amb Borraines, aquí adjuntem un enllaç on teniu informació per fer-ho: http://cocina.facilisimo.com/6-formas-muy-diferentes-de-preparar-la-borraja_1320244.html

Conservar les Borraines

Les Borraines són molt delicades, com la majoria de verdures, per conservar-les millor és aconsellable guardar-les dintre una bossa de plàtic foradadeta, dintre de la nevera, i no netejar-les fins el moment del seu consum.

 

Les Borraines a les Terres de l’Ebre

Al ser una planta salvatge és difícil concretar el consum de Borraines en l’actualitat, al igual com passa amb els espàrrecs de bosc. A diferència d’altres territoris, a les Terres de l’Ebre se’n cuinava només la fulla.

La seva tradició culinària s’ha anat perdent al llarg dels anys,  per aquest motiu ens venia de gust recuperar una de les receptes tradicionals de les Terres de l’Ebre, les “Borraines amb Mel”

A  Fruites Barberà us podem aconseguir aquesta verdura tan especial fent la reserva a qualsevol dels nostres punts de venda situats a Tortosa, Amposta o Ulldecona.

 

 “Borraines amb Mel” – La Recepta-

Ingredients

  • 1 got d’aigua
  • 1/2 got de farina
  • Fulles tendres de Borraina
  • Mel de Romer
  • Oli d’oliva de les Terres de l’Ebre

Preparació

Mesclarem l’aigua i la farina fins aconseguir una massa per arrebossar les fulles de Borraina.

Les posarem en una paella d’oli de les Terres de l’Ebre ruent i les fregirem. En tenir-les al plat, les hi podem posar la mel que vulguem, segons el nostre criteri i paladar.

 

Recuperar els plats de les nostres àvies pot ser un experiment fantàstic que ens retorni als calcetins llargs i l’escalfor d’un braser al mig de la sala; al blanc i negre de la televisió i a l’olor de la cuina de casa.

De vegades cal tornar al passat per assaborir els plaers que la vida ens regala avui.



Espero que el post us hagi agradat, si és així doneu-li un like o compartiu-lo, només d’aquesta manera sabré que el temps que he dedicat en fer-lo ha valgut la pena.

Si a més us interessa molt la dieta saludable i voleu menjar producte ecològic, el trobareu a: http://ecologic.fruitesbarbera.com,

 

Reservant-lo a les nostres botigues o trucant al telèfon: 691046348

 

 

Leave a comment