21 Sep

A mesura que ens aproximem al canvi d’estació i es va escurçant el dia, ens va venint de gust cuinar plats més elaborats. A mi m’encanten els plats de cullera, les olles, consomés i sopes d’hivern, els que porten moltes verduretes i et deixen gust d’ hort i de cuina de temporada. La tardor és potser una de les meves estacions preferides. El color vermellós de les fulles i el seu cruixir al trepitjar-les, l’olor de la terra humida, obrir l’armari i treure la primera jaqueta i les primeres botes de la temporada, tot això té un encant per a mi difícil de descriure. Sentir l’aire fresc en sortir de casa a primera hora, quan hem deixat enrere el calorós estiu i sembla que tot recupera el seu ordre natural, és llavors quan a casa necessitem menjar els nostres primers purés, sopes tèbies o verduretes acabades de collir.

Tenim la sort de viure en un país en què els colors de la cistella varien d’una setmana a una altra, tot i que avui en dia sembla que hi hagi sempre de tot perquè les càmeres i hivernacles converteixen en intemporal el que sempre ha estat estacional, encara que el seu sabor mai sigui el mateix. Si de mi depengués, a primària s’ensenyaria quines són les verdures i fruites de cada temporada als nens, perquè des de la seva tendra infància sabessin aprofitar i valorar el que ens regala la natura en cada estació amb la seva saviesa. En aquesta època, entre setembre i octubre, quan les primeres bledes ja estan a les nostres botigues Barberà, res millor que recordar una vella recepta de l’àvia, segur que de la teva també, perquè és una recepta de les tradicionals de la nostra terra, d’aquestes que romanen escrites en els receptaris que van passant tradicionalment de mares a filles:

“Bledes  amb Patates, Fesols i Sardines de casco.”

Ingredients per a quatre persones.

  • 1Kg de Bledes
  • 4 Patates
  • 100 gr de Fesols cuits
  • 4 Sardines de casco
  • 1 Ceba

Preparació

Netegem les Bledes, pelem les Patates i les trossegem, seguidament posem l’aigua a bullir, quan estigui bullint tirem les bledes i les patates. Un cop cuites les posem a escórrer en un colador.

    Fet el primer pas, farem un sofregit amb ceba en una cassolap60921-141600 i quan la tinguem al punt, hi afegirem les patates i les bledes que hem cuit prèviament, barrejant-les bé. Un cop la barreja feta, posarem els Fesols. El següent pas serà emplatar Fesols, Patates i Bledes. Però encara ens queden les Sardines … us preguntareu què fer amb elles. Les Sardines ens donaran al plat la seva característica diferencial. Aprofitarem el recipient que hem utilitzat anteriorment per fregir-les i, a continuació, posar-les com a acompanyament de les Bledes amb Patates i Fesols.

Aquest plat resulta suficientment nutritiu com per ser plat únic, així que us convido a servir una deliciosa fruita de les nostres botigues  com a postres per quedar-vos amb la satisfacció d’haver elaborat un menjar saborós i sà per la vostra família i, si us ve de gust, aprofitar el moment per rememorar les meravelloses vivències  que us van regalar les vostres àvies. Jo faré el mateix. Bon Profit!

 Per comprar els ingredients sense moure’t de casa:http://fruitesbarbera.com/ca/5-verdura

Leave a comment