02 Feb

Unir  família i amics al voltant d’una taula és una benedicció en totes les tradicions culturals.

Un cop passades les festes de Nadal, al nostre país el retrobament familiar torna per compartir una Calçotada.

D’uns anys ençà, els catalans hem introduït la Calçotada en el nostre calendari gastronòmic, però: Sabem quin és el seu origen?

Xat de Benaiges, les Calçotades i el seu origen

Alguns diuen que la tradició dels calçots va començar al segle XIX  quan un pagès anomenat Xat de Benaiges va decidir provar una nova forma de plantar cebes blanques: les deixava germinar i créixer una mica, les desenterrava i després d’un temps les tornava a plantar però només a mitges; deixant mig bulb a l’aire i afegint terra al seu voltant. A mesura que aquest anava creixent, aconseguia que la ceba s’estirés. A aquesta tècnica li va dir “calçar”, i per això el nom de “Calçot”.

 

Alguns historiadors situen la història del calçot molt més enrere, en ple imperi romà, gràcies a una pintura del segle III en la que apareix una figura devorant el porrus capitatus (denominat així a la literatura llatina), nom que els romans atorgaven a aquestes cebes allargades.

Calçots de Valls

En el que sí que està tothom d’acord, és que la tradició actual va sorgir a la ciutat de Valls, lloc on vivia el sr. Benaiges. Per això, la Generalitat va crear al 1995 la denominació de qualitat “Calçot de Valls”, que per altra banda ratifica el sabor immillorable d’aquests Calçots dels quals sempre disposem a Fruites Barberà.

Com menjar Calçots

Agustí Janini de Roquetes ens va enviar aquesta foto tan divertida

La forma tradicional de menjar els Calçots és amb les mans, separant el cor tendre de la ceba de les capes exteriors cremades al foc i sucant-los amb la salsa que els acompanya, per després portar-los a la boca aixecant-los per damunt del cap. Les salses per acompanyar els Calçots poden estar fetes d’ametlles, avellanes, pa torrat, oli, nyores, all escalivat i vinagre… En qualsevol dels casos estan per sucar-hi pa i per suposat, Calçots.

Per a segons qui, menjar els calçots sense protecció pot semblar un inconvenient, per aquest motiu hem fabricat els Pitets Fruites Barberà, que regalem als nostres clients per protegir-los de les possibles llànties.

 

Fer una Calçotada és sinònim de divertiment; és el moment de reunir-nos a l’ aire lliure, rostir els calçots i embrutar-nos les mans al menjar-nos-els. És menjar de peu a la terrassa, tots abrigats, mentre el vent fa volar el paper de diari i les morrandes pinten les cares del color de les salses.

 

El magatzem de Fruites Barberà s’omple de Calçots quan és la temporada, siguin de Valls o “del terreno” , com els anomenem. Els Calçots frescos i riquíssims són sempre benvinguts perquè són garantia d’èxit per nosaltres i els nostres clients. El moment de menjar Calçots també és apropiat per menjar Carxofes. https://blog.fruitesbarbera.com/les-nostes-carxofes/

 

colla d’Ulldecona gaudint d’una Calçotada.

Si voleu saber més sobre els Calçots:https://www.calsots.com/temporada-de-calcots-gener-veritat-mentida.html

“Gràcies per seguir-nos i recordeu: Gaudiu  de la vostra gent, de la festa i de les coses meravelloses que ens regala la vida.”

Leave a comment